Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2007 17:12 - Някои размишления май към категория "Политика"?
Автор: vselenche Категория: Политика   
Прочетен: 2275 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 06.04.2015 17:16


      Бях решила, създавайки блога си, че няма да пиша в него за политика. Не защото съм аполитичен човек, а защото от толкова популизъм и зле скроена политическа реклама ушите ми кънтят. Макар че поводът да създам този мой блог в Blog.bg беше точно участието ми в един от предизборните политически сайтове около местните избори 2007, а именно в сайта "Обичам София", вкл. в блога на Мартин Заимов.
      В живота на всеки човек има много по-важни в ценностно отношение неща и е съвсем естествено цялата му градивна енергия да се насочи именно натам. Само че в нашата родна действителност поради разпадането на държавността няма как човек да остане встрани от темата "Политика". Защото, стояйки в позата "отстрани", той сякаш е тръгнал по пътя "За никъде!" По пътя "За никъде!" е и мърморенето - и тия, и ония, все маскари. Така или иначе, човекът е социално животно, ражда се и живее в общност, а дали в РБ общността е трудно създаващото се гражданско общество, това е сложен въпрос.
      В днешния ден, 21.11.07, българският парламент обсъжда проектобюджета за 2008 г. Според опозицията в цялата й многоликост проектобюджетът не е нито ляв, нито десен,а е хаотичен без ясно формулирани приоритети; проектобюджет, чиято единствена цел е как да задържи на власт тройната коалиция; проектобюджет,който деморализира българското общество и ще разбие държавата.Според управляващото мнозинство това е най-прозрачният, честен и реалистичен бюджет от 1989 г. насам;  това е първият проектобюджет, който има ясно определени приоритети; защото какво друго, ако не ясно дефинирани приоритети е ръст-26% за образование, ръст-16,6% за здравеопазване, съответният ръст на потреблението, чуждите инвестиции и прочие.
      Да, да! А наскоро отминаха местните избори 2007. Местни избори, за които май всички политически партии в говоренето си за тях споменаваха за покупко-продажбата на гласове. Сред различните изказвания на политиците трябва да се отбележи философското прозрение на председателя на ДПС Ахмед Доган, че покупката на гласове било европейска практика. Когато разноликата опозиция подскочи на тази реплика и поиска българският парламент да се дистанцира със специална декларация от думите на А.Доган, се оказа, че тя занимава българското общество с несъстоятелни проблеми. Защото било белег за интелектуална немощ не разбирането на "високия наратив"(послание-б.м) от страна на някои български парламентаристи!
      Да, да! И още нещо. Станаха вече 18 години от началото на демократичния процес у нас, или както някои пък го определят като държавен преврат, сваляйки от власт др. Т.Живков.
      Да, наистина минаха 18 години от социално-политическия живот на едно общество. Осемнайсет години от живота на нашето общество, от моя и твоя живот, в пътя ни "За къде?" В НАТО и в Европейския съюз вече сме, а как точно това се случи е отделен въпрос. Само че децата на България заминаха и продължават да заминават. Защо си отиват децата на България? Та това е кръвен данък!!! Защо децата си отиват от земята, на която са се родили, далеч от най-близките си хора? Защо бягат нашите деца?! По времето на др. Т.Живков имаше една много гадничка дума - "невъзвращенец". "Що е невъзвращенец? За мен лично е все едно някой да ти каже, че нямаш "корен". А как може да нямаш "корен", след като няма "дърво без корен"?!
      Спри се,човече, и помисли!  Спри се и помогни! И ти си се родил на това малко парченце от майката Земя. Спри се, помисли и помогни, за да не стават децата ни бегълци! Не е ли време (а ако не е - КОГА?) на глас, силно и високо, българино, да извикаш, та чак ушите да кънтят: 
Стига!!! Не на мутренското общество!
      Може би това е политика с ясен приоритет? Или е ясна и градивна гражданска позиция? А може би е и двете? Как мислиш?
      А ето и какво прочетох днес. Предоставям го и на теб, ти който може би ще прочетеш тези редове, които са май... към категорията "Политика".

1/ Постинга на Рени Велчева: "Докосване до децата"
2/ Постинга на Светла Енчева: "The LAN cannot be used"
3/ Постинга на Pepelopes: "Лесно е да летим, когато сме окрилени от любовта"




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Светла
21.11.2007 21:38
След работа рядко мога да кажа нещо умно, но все пак - според мен в България има смисъл да се правят блогове за политика. Това е интелигентен начин за преборване на популизма :-)
цитирай
2. vselenche - Спор няма, съгласна съм!
21.11.2007 23:32
Само че аз лично смятам в този блог, а може би в друг, да не пиша за политика. Чисто човешки, в личен план, ми е потребно. Вероятно това има връзка както с Вашите думи да не се "впрягам" толкова, така и с потребността ми да погледна навътре в себе си, а после и да осмисля случващото се в света около мен от друг ъгъл. Сигурно е от възрастта, Светла, а и аз съм по-друг тип човек. Да, чета политически коментари, но не пиша по тази тема. Участието ми с коментари в блога на Заимов беше по-скоро изключение, а не правило. Затова и постингите ми там бяха доста често емоционално обагрени, вкл. бяха в повече от необходимото.
Щях да гласувам за "Алианс за София", Светла, макар и с моите си "???" и без четенето на сайта, вкл. блога, и без участието ми там. А участвах активно там - преди всичко заради Вашите думи "Случваща се Общност", вкл. и заради повечето от участниците, бившите студенти от 1997 г. Тогава, в началото - онази НОЩ на площада, за мен бившите днес студенти бяха като един античен хор от древногръцката трагедия, там - на стъпалата на Народното събрание! А София беше притихнала, сякаш заспала, а после се събуди цяла България, ама май за кратко, за жалост...
Поздрави, Таня
цитирай
3. анонимен - Светла (в междучасие)
22.11.2007 15:21
Странно, коментарът, който пуснах, не е излязъл. Както и да е, той беше нещо от сорта, че с нетърпение чакам да видя какво "не за политика" ще публикуваш в блога си.
:-)
цитирай
4. анонимен - Светла (в междучасие)
22.11.2007 16:33
Може просто яз да съм много завеяна или не знам, но за трети път пробвам да пиша този коментар - пиша, пускам и не излиза. Както и да е, исках да кажа, че с нетърпение чакам да чета постингите ти "не за политика". :-)
цитирай
5. анонимен - Светла
23.11.2007 18:35
Добри новини - сайтът и блогът се появиха!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vselenche
Категория: Лични дневници
Прочетен: 411405
Постинги: 26
Коментари: 150
Гласове: 2497
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930