Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2008 00:28 - ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ!
Автор: vselenche Категория: Политика   
Прочетен: 2936 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2009 18:03


image
На 18 януари 2008 г. на държавно посещение в България пристига руският държавен глава Владимир Путин. 
По покана на коя българска държавна институция ще ни гостува руският държавник и до днес не е известно. За сметка на това е добре известна основната причина на неговото посещение, а тя е подписване на договорите относно проектите "АЕЦ Белене", "Бургас-Александруполис", вкл. покупката на "Топлофикация София" от Газпром.
В тази връзка Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" е излязла с Петиция към българското общество. Прочетете я!!! 
Подкрепете Петицията, ако сте съгласни с нея, на адрес:   http://www.bgpetition.com/ne-putin-goce/index.html 
Относно протестните действия срещу посещението на руския държавен глава в България може още да се прочете и на сайта на ДСБ от 10-01-2008, предстоящи събития от 17-01-2008.
На 7 ноември 2007 г. по повод 90 години от ВОСР в България бе на държавно посещение и известният руски генерал Валентин Варенников. Казвам известен, защото е един от превратаджиите някога срещу Горбачов, а днес е виден руски депутат и близък съмишленик на Владимир Путин. Въпросният генерал, вкл. днес и Президент на Международна лига за човешките права даде пространни интервюта в предаването на Велизар Енчев по 7 дни ТВ, в сутрешния блок на Коритаров по bTV, а вероятно и по други български телевизии. Тогава, макар и да останах втрещена от видяното и чутото, все пак приех думите на Генерала като анахронизъм, но днес знам, че той е бил Вестоносецът на руския държавен глава и на неговото имперско отношение към България. Не бива да се пропуска и фактът, че настоящите български управници са обявили 2008 за година на Русия в България по повод на 130 години от подписването на Санстефанския договор. 
Ето защо, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ!

П. П.
Моля тези от Вас, които посещавате блога ми - ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ!!! 
Днес, 17 януари, пристига в България руският държавен глава Владимир Путин по покана, най-после стана ясно, на българския президент Георги Първанов! Петицията на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" часове преди пристигането му е набрала 693 подписа на български граждани против това посещение, против подписването на упоменатите мегапроекти! Много, или малко са тези подписи за малка България, а довчера и по-малкият брат на СССР, нека всеки да преценява сам! Аз ще си разреша единствено да цитирам един от коментарите под №607:
"Диктатурата на Путин извади от гробищата скелетите на студената война, на КГБ репресия над свободното слово и въведе нов тип феодализация на руското общество. Държава, която има БВП на глава от населението сравнимо с най-бедните страни в света и средна продължителност на живота за мъже под 59 г., е смехотворно да има претенции за световна сила. Икономика, която е изцяло базирана на продажбата на петрол и природен газ и търговия с оръжия, съсредоточена в шепа олигарси, НЕ може да има претенции за световен лидер. Някой да ми каже скоро да си е купувал полезен продукт за бита, произведен в Русия? Аз в целия си живот не съм срещал такъв продукт. Обвързването на нашата малка икономика с тази на Русия в такива стратегически проекти е равносилно на внос на това, което Русия в момента произвежда - диктатура. Проектите, за които се говори, са съмнителни относно икономически изгоди. Оценките на рисковете за околната среда от петролопровода Бургас-Александруполис показват, че съществува реален риск от еко-катастрофа, която ще коства огромни загуби на туристическия сектор, който дава 20 % от БВП на страната, срив в стойността на имотите и обедняване на населението в големи мащаби, без да отчитаме щетите на околната среда, които са необратими. Изграждането на АЕЦ Белене е също съмнително относно икономически изгоди и безопасност на централата. Целият свят в момента говори за нови и по-чисти технологии за енергоспестяване и производство на енергия. Това е бъдещето, в което трябва да инвестираме. Помнете, че резултатите от решенията, като тези, които предстоят, ще тегнат с години над нашата икономика. Рисковете от провал точно сега са с най-тежка цена. Имаме историческия шанс да извършим икономически скок, подобен на Ирландия, Гърция, Португалия и Испания след влизането им в ЕС. За това са необходими разумни решения и за съжаление Русия, в състоянието, в което е сега, не може да ни предложи. Тези, които мислят, че понеже Русия е монополист в доставките на енергийни източници и поради това няма друго решение, грешат! В момента има световен пазар, който определя цените и дори Русия не може да влияе на тези цени. Енергийна независимост може да се постигне с общи усилия и енергийна политика на ЕС. Нека не забравяме, че България в момента е член на ЕС и ние в момента нямаме нужда от подкрепа на диктаторска Русия, зад нас стои ресурс много по-голям от този, който Путин може да предложи. " 
Маркираните пасажи от текста на коментара са мои.

        



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. comfy - Таня,
27.01.2008 22:48
прочетох с интерес...
.... Живях 10 години в Молдова и Украйна, като посещавах и Русия - написаното тук е само видимата част на айсберга...

... Но! Има нещо много съществено - макар да е империя (с различни размери в различните епохи) Русия никога не е можела да предложи "устойчиво развитие" - нейният път е "пътят на катастрофите", който, между другото, е една от реално действащите алтернативи в световната история...

Друг е въпросът какво избираме ние (по-малките народи) или си мислим, че избираме...

Поздрави! :)*
цитирай
2. vselenche - Благодаря за коментара, Comfy!
29.01.2008 01:34
Съгласна съм с думите Ви, че "Русия никога не е можела да предложи <устойчиво развитие>". Лично за мен и преди, и днес е ужасяващо, че в тази държава никога не се е ценяло <единицата човешки живот>. В тази държава "+ ", "-" 1000 човеци е без значение и то не толкова защото са много, а защото обществото им е приемало и приема тезата: "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем!" Погледнато през тази призма на нещата, ако зависеше пряко от мен, дори само при търговия с консерви, НЕ друго, бих си отваряла очите не на четири, а на шестнайсет!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vselenche
Категория: Лични дневници
Прочетен: 410800
Постинги: 26
Коментари: 150
Гласове: 2497
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930